Proiect pilot  ROVETMED

Despre proiect

ROVETMED este un proiect caritabil

Prevenţie

Ne propunem să avertizăm şi să prevenim în rândul proprietarilor de animale risipa de medicamente de uz veterinar* şi de produse consumabile** în perioada de tratament a acestora.

Nu o dată, ci de multe ori după tratamentul companionului nostru ne rămân o mână de medicamente şi produse consumabile, care din păcate vor sta uitate în sertar până când expiră sau se deteriorează datorită faptului că nu respectă condiţiile corespunzătoare de păstrare.

Preventiv, pe principiul „lasă, să am în casă un antibiotic!”, ne burduşim sertarul cu tot felul de chestii pe care să vrem să le folosim atunci când va fi momentul, doar că momentul acela e prea departe şi medicamentele sau consumabilele expiră sau se deteriorează datorită faptului că nu respectă condiţiile corespunzătoare de păstrare.

Susţinere

Ne dorim foarte mult să ajutăm asociaţiile de animale fără stăpân, care au în permanenţă nevoie de sprijin medical şi care se confruntă cu cheltuieli deosebite.

Sunt vizați şi proprietarii cu un statut economic modest.

De asemenea, există şi oameni ai străzii care au un companion cu care-şi împart viaţa şi care, în caz de orice impas medical, este descoperit. Simpla intervenţie a medicului veterinar voluntar cu un medicament sau cu un bandaj atunci când este nevoie, va face o diferenţă uriaşă în viaţa animalului.

Cine poate dona?

 • Orice posesor de medicamente de uz veterinar şi consumabile medicale
 • Orice proprietar de animale de companie
 • Orice cabinet veterinar
 • Orice farmacie veterinară
 • Orice companie farmaceutică

*De multe ori se întâmplă în rândul cabinetelor şi farmaciilor veterinare ca un produs anume să expire pentru că nu s-a vândut în perioada de valabilitate a acestuia sau că s-a folosit doar puţin din el şi nu mai este nevoie de el.

Cum funcţionează?

Considerăm că este foarte important să fim transparenţi în tot ceea ce facem, de aceea avem un plan de acţiune după care ne ghidăm.

 • Tu donezi medicamentele de uz veterinar şi produsele consumabile medicale
 • Noi le recepţionăm
 • Le supunem unui inspecţii şi selecţii
 • Apoi le inventariem
 • Şi le listăm online 
 • După care, pleacă de la noi către asociaţia în nevoie doar produsele solicitate
 • Informăm online către cine pleacă produsele

*Medicamentele de uz veterinar care se eliberează pe bază de reţetă, vor fi expediate către asociaţia în nevoie, doar pe baza reţetei eliberate de medicul veterinar curant al asociaţiei cu pricina.

Exemple de medicamente şi consumabile

*Antibiotice, antiparazitare, soluții perfuzabile, unguente, pudre, etc.

** Feşe de tifon, leucoplast, comprese, seringi, branule, perfuzoare, etc.

Tu poți dona practic orice produse de uz veterinar şi consumabile pe care le ai acasă şi pe care nu le foloseşti.

Cum poţi dona medicamente de uz veterinar şi produse consumabile?

Pentru ca procesul de donaţie să meargă strună, ţi-am pus la îndemână nişte paşi practici.

Ambalare

 • În primul rând, verifică produsele pe care doreşti să le donezi. Observă cu atenţie data de expirare, dacă sunt intacte, dacă mai există cutia originală şi prospectul. În cazul consumabilelor, foloseşte un recipient de colectare şi verifică dacă acestea sunt intacte, curate şi într-o stare bună.
 • Întocmeşte o notă cu toate produsele pe care le expediezi şi introdu-o în cutie/plic.
 • Este foarte simplu să împachetezi tot ce ai de trimis, fie că e vorba de un pliculeţ sau de o cutie mai voluminoasă. Un aspect important este ca interiorul ambalajului să conţină o folie de protecţie, pentru a evita eventualele deteriorări produse de transport.

Predare

Promitem să nu fie cu bătaie de cap, dar fiind un proiect pe ramura medicinei veterinare, ne-am gândit că ar fi foarte simplu să ne punem în mişcare de aici (noi studenţii), ca prim pas.

Poţi să:

 1. Le predai şefului de grupă/an din FMV-ul de care aparţii, iar şeful de an/voluntarul înscris în acest proiect le trimite asociaţiei noastre.
 2. Le trimiţi direct prin Poşta Română sau curier rapid la sediul asociaţiei noastre.

Expediere

Dacă ai terminat cu împachetatul, te rugăm să notezi corect pe pachet, adresa noastră.

Asociaţia Matei şi Prietenii

Str.Republicii, Bl.61, Sc.2, Et.3, Ap.25

Loc.Petrila, Jud.Hunedoara, Cod poştal 335800.

Tel. 0354/11 34 40  Mobil: 0729 374 395

Cine poate ajuta ca proiectul ROVETMED să funţioneze?

Orice mână de ajutor contează şi fiindcă unde-s doi puterea creşte, ne-am bucura tare dacă te-ai înrola ca voluntar. Fiecare cu treba lui cum se zice, dar munca în echipă e sfântă. Un email la contact@mateisiprietenii.ro şi povestim despre voluntariat.

Mai multe despre Asociaţia Matei şi Prietenii

Suntem pe hârtie din 2017, însă facem fapte bune de mai mulţi ani. Ne placem să fim angrenaţi în proiecte educaţionale şi caritabile, astfel că nu stăm pe gânduri când avem acel ceva în minte şi în inimă, mai ales că activăm în comunitatea veterinară.